Wanneer u een in een huis woont, en u een hellend dak hebt, dan zijn er twee mogelijkheden om uw dak te isoleren. Wanneer u de extra zolderruimte gaat gebruiken als bijkomende ruimte, zoals bijvoorbeeld een slaapkamer of logeerkamer, dan doet u er best aan om een dakisolatie te plaatsen. In vele gevallen echter, wordt de zolder gebruikt als opslagruimte. Die hoeft uiteraard niet geïsoleerd te worden. Maar u moet er ook voor zorgen dat er geen warmte langs daar uw woning verlaat. De oplossing: zoldervloerisolatie! Uw warmte komt – mits een goede isolatie – niet voorbij deze manier van isoleren.
zoldervloer isoleren

Laat uw zoldervloer voordelig isoleren!

Vraag met 1 offerteaanvraag gratis en geheel vrijblijvend meerdere prijsoffertes aan van firma’s werkzaam in uw streek. Vergelijk de prijzen en kies het aanbod dat het beste bij u past!

Welke isolatiematerialen zijn geschikt?

Nu zijn er voor elke zoldervloerisolatie verschillende mogelijkheden. Veel hangt uiteraard af van de soort opbouw van de vloer, maar dan nog zijn er verscheidene manieren mogelijk. Een kort overzicht:

zoldervloer isoleren glaswol

Glaswol

Glaswol komt door zijn relatief goedkope prijs zo wat het meeste voor. Uiterst handig als u een houten draagstructuur hebt als vloer. Ook bij een zoldervloer die onregelmatig is, kan glaswol goed gebruikt worden. De samenstelling bestaat uit een minerale wol en is verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Na het plaatsen van de glaswol wordt de vloer afgewerkt met – bij voorkeur – OSB-platen. Uw zoldervloer zal perfect beloopbaar zijn.

zoldervloer isoleren pur

PUR/PIR

Een goed alternatief om uw zoldervloerisolatie aan te brengen is door PUR of minder bekend PIR in te spuiten als isolatie. Uitstekend geschikt voor zolders die veel moeilijke hoekjes en kantjes hebben. Elk gaatje of opening wordt perfect gedicht. Bovendien hoeft u niet bang te zijn: het is perfect beloopbaar! Enig nadeel bij gebruik van PUR/PIR is wel dat deze manier niet zo milieuvriendelijk is.

zoldervloer isoleren isolatieplaten

Isolatieplaten

Isolatieplaten zijn dan weer populair bij een zoldervloer die beloopbaar moet zijn. Deze soort van zoldervloerisolatie leent zich wanneer u reeds een vlakke ondergrond heeft. Door hun geringe dikte zijn isolatieplaten niet bedoeld om ze intensief te belopen, maar we kunnen stellen dat ze beperkt beloopbaar zijn omdat deze isolatieplaten drukvast zijn.

zoldervloer isoleren gespoten glaswol

Gespoten glaswol

Glaswol wordt ook – meer en meer – gespoten. Het resultaat is een combinatie tussen glaswol op rollen en het systeem dat bij PUR wordt toegepast. U hebt de keuze uit verschillende diktes, maar vooral: het gaat snel. Dat is de hoofdreden waarom vele firma’s tegenwoordig kiezen voor een zoldervloerisolatie met gespoten glaswol.

zoldervloer isoleren rotswol

Rotswol

Glaswol versus rotswol… Rotswol is milieuvriendelijker dan glaswol. Rotswol wordt, in tegenstelling tot glaswol gemaakt van gesteente. Let wel: zonder afdekplaten is deze variant niet beloopbaar! Een extra voordeel is dat rotswol een hoge geluidsisolatie heeft. Rockwool is de marktleider in het leveren van dit type isolatiemateriaal.

Houten zoldervloer isoleren

We kunnen globaal twee soorten zoldervloeren onderscheiden. Namelijk de massieve en de houten vloeren. Het spreekt voor zich dat een houten vloer niet massief is. Om een houten zoldervloer te isoleren dient het houten kader van de vloer opgevuld te worden met isolatiemateriaal. De soorten zoldervloerisolatie hebben we hierboven reeds besproken. Wel van belang is dat uw de houten draagstructuur laat controleren op de sterkte ervan. Het heeft weinig zin om uw vloerisolatie later te moeten opbreken. Maar goed, we gaan er van uit dat uw vloer nog in degelijke staat is. Er zijn zoals reeds gezegd verschillende manieren om uw houten zoldervloer te laten isoleren. Welke methode u kiest hangt af van uw budget, maar, nog belangrijker: moet hij beloopbaar zijn of niet?

Massieve (betonnen) zoldervloer isoleren

Heeft uw woning een massieve zoldervloer en u wil die laten isoleren, dat kan ook perfect. Over de beloopbaarheid moeten we eigenlijk niet verder op in gaan. Massieve zoldervloeren zijn meestal uit beton en dus … In de meeste gevallen zal het isoleren van uw massieve zoldervloer gebeuren met isolatieplaten. Wenst u toch te isoleren met glaswol of dergelijke, dan moet u eerst een houten raamwerk laten plaatsen op de vloer. Eigenlijk niet zo zinvol en u merkt dat ook aan de prijs uiteraard. Een massieve zoldervloerisolatie aanbrengen heeft wel een dampscherm nodig. Dat leest u hierna…
betonnen zoldervloer isoleren

Wanneer kiezen voor een dampscherm?

Waarom nu een dampscherm? Het is zo dat – vooral bij massieve zoldervloeren – het verschil tussen binnen – buitenlucht waterdamp vormt. En laat dat nu net de grootste vijand zijn in uw huis: vocht dn condensatie. We gaan dat dus tegenhouden door een dampscherm aan te (laten) brengen. Hoe doen we dat? Er is een wezenlijk verschil tussen een damp remmende laag en een dampdoorlatende folie. Het eerste is een PE—folie die wordt aangebracht en deze houdt het vocht en condens tegen. Wil u iets meer uitgeven dan bestaat zelfs een klimaatfolie. Die heeft de eigenschap om vocht in constructies te regelen.

U kan dus ook gaan voor een dampdoorlatende folie. Deze waterdichte folie zorgt ervoor dat aanwezig vocht weg kan en toch het hemelwater tegen houdt. Informeer best bij uw dakspecialist naar het zogenaamde spinvliesfolie!

Prijzen en premies

Wanneer uw zolder gebruikt wordt als opslagruimte is de prijs van zoldervloerisolatie goedkoper dan een dakisolatie. Daarom wordt dit in dat geval aangeraden. De prijs wordt berekend per vierkante meter. De prijs zal doorgaans liggen op een €20,- tot €35,- per m². U moet echter rekenen dat – door uw zoldervloer te isoleren – uw energiefactuur drastisch zal dalen. De prijs die u uitgeeft aan isolatie heeft daardoor zijn terugverdientijd!

Omdat er verschillende firma’s bestaan die uw vloer wil isoleren, kan u best een offerteaanvraag doen. U krijgt op korte termijn tot 3 offertes, die u dan kan gaan vergelijken. Op deze manier alleen al kan u tot 40% besparen.

Bovendien kan u ook een premie krijgen voor uw isolatiewerken. Kiest u voor een aannemer, dan kan u genieten van €6,- per m². Doe je het zelf bedraagt dit bedrag €3,-/m².

U kunt uw zolder ook nog mooier afmaken door automatische deuren aan te schaffen, zo ziet uw zolder er weer als nieuw uit.

Zelf doen of uitbesteden aan een dakisolatie expert?

Een zoldervloerisolatie is niet zo maar iets. Wil u uw terugverdientijd terdege benutten, is het een werk dat eerder weggelegd is voor een vakman. Zeker wanneer u gaat werken met PUR schuim bijvoorbeeld. Denk ook aan het broodnodige dampscherm. Dat moet immers vakkundig geplaatst worden. We raden aan om het werk uit te besteden aan een dakspecialist.

zoldervloerisolatie

Wilt u weten wat een dakisolatie u gaat kosten? Vergelijk prijzen!

Het is verstandig om prijzen te vergelijken voordat u een grote investering doet. Door prijzen van meerdere firma's te vergelijken krijgt u een goed overzicht van de prijzen van wat een dakisolatie u gaat kosten in de hedendaagse markt. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die prijzen vergelijken tot wel 40% goedkoper uit kunnen zijn ten opzichte van iemand die geen offertes heeft vergeleken. Wees geen dief van uw eigen portemonnee en vul het offerteformulier vandaag nog in!